YAŞLANAN DÜNYAMIZIN HASTALIĞI ALZHEİMER ÜÇ KONU BAŞLIĞI ALTINDA ANLATILDI

Mersin Alzheimer Derneği Tarsus Grubu’nun ’18-24 Mart Yaşlılar Haftası’ dolayısıyla ‘Doktor Sunumları’ kapsamında düzenlediği ‘Yaşlanan Dünyamızın Hastalığı Alzheimer’ konulu sunum Ülker Aydın Yaşlı Dayanışma ve Erinç Evi’nde gerçekleşti.

Dünyamız yaşlandıkça ve insan ömrü uzadıkça çok sık görülmeye başlanan ‘Alzheimer Hastalığı’nın üç farklı konu başlığı altında alanında uzmanlar tarafından anlatıldığı sunuma alzheimer hastası ve hasta yakınları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, yaş almış çınarlarla birlikte davetliler katıldı.

Uzman Psikolog Merve Tokgöz yaptığı sunumda yaşlanan dünyanın hastalığı alzheimer hastası ve hasta yakınlarına psikolojik desteğin önemini sosyal yaşamdan örnekleri ile birlikte dile getirdi. Alzheimer hastalığının evrelerini, dokuz belirtisini, tanı kriterlerini anlatarak bakım verenlerin yaşadığı sıkıntılardan, alzheimer hastalarına karşı kullanılması gereken dilden bahsetti. Bakım verme sürecinde yapılması ve yapılmaması gerekenleri söyledi. Meditasyon etkinliği yaptırarak katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

Uzman Diyetisyen Fulden Ekiz yaptığı sunumda alzheimer hastalığından korunmada beslenme konusuna değindi. Alzheimer hastalığının tanımını yaparak alzheimer hastalığında risk faktörlerinden bahsetti. Alzheimer hastalığından korunma diyetlerini açıkladı. Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltan besinleri ve vitaminleri dile getirdi. Alzheimer hastalığına yakalanmamak için beslenme tavsiyelerinde bulundu. Alzheimer hastalığının önemlenmesinde beslenme faktörlerini ve Türk Kahvesi’nin alzheimer hastalığına etkisini anlattı. Katılımcılardan gelen soruları yanıtlayarak örnek beslenme listesi dağıttı.

Fizyoterapist Fatma Yücel yaptığı sunumda alzheimer hastalığında fizik tedavinin faydalarına değindi. Alzheimer hastalığının tanımını yaparak alzheimer hastalığının oluşma nedenlerini açıkladı. Alzheimer hastalığının aşamalarından bahsederek alzheimer hastalarının geçirdiği süreci, bakım verenleri bekleyen sıkıntıların çözümlerini, bakım verenlere düşen görevleri örnekleri ile birlikte anlattı. Alzheimer hastalarına fizik tedavinin ve fizyoterapinin etkisine değindi. Her unutkanlık yaşayanın alzheimer hastası olmadığına vurgu yaparak alzheimer hastalarına uygulanması gereken güvenlik tedbirlerini, alzheimer hastalığından korunmak için ve zihni dinç tutmak için yapılması gerekenleri dile getirdi. Katılımcılardan gelen soruları yanıtlayarak egzersiz yaptırdı.

‘Yaşlanan Dünyamızın Hastalığı Alzheimer’ konulu sunum Mersin Alzheimer Derneği Tarsus Grubu’nun Ülker Aydın Yaşlı Dayanışma ve Erinç Evi’nde düzenlediği El Sanatları Kursu’ Eğitmeni Fatma Beşen ve kursiyerlerinin hazırladığı hediyelerin konuşmacılara takdimi ve hatıra fotoğrafının çekiminin ardından son buldu.

Emine KUREN

Bu Yazıyı Arkadaşlarınla Paylaş