Mersin Alzheimer Derneği Tarsus Grubu’nun Engelliler Haftası dolayısıyla düzenlediği ‘Masum Bir Unutkanlık Mı Demansın Erken Belirtisi Mi?..’ konulu sunum Ülker Aydın Yaşlı Dayanışma ve Erinç Evi’nde Prof. Dr. Aynur Özge’nin anlatımıyla gerçekleşti.
Sunuma, Mersin Alzheimer Derneği Başkanı-Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Özge ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Mersin Alzheimer Derneği Tarsus Grubu, Tarsus Belediyesi Kültür Müdürlüğü Sorumlusu Cihan Kezer, Tarsuslu Hayırsever Ülker Aydın, Tarsus Sağırlar Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Ali Şenatak ve Üyeleri, İşaret Dili Eğitmeni/Tercümanı Bedia Dinçkuyucu, alzheimer hasta yakınları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler katıldı.
Aile Hekimi Dr. Esin Esen Delibaş’ın sunuculuğunu yaptığı’ Masum Bir Unutkanlık Mı Demansın Erken Belirtisi Mi’ konulu sunumda Prof. Dr. Aynur Özge Alzheimer hastalığından korunma yöntemlerini, yapılması ve yapılmaması gerekenleri sosyal yaşamdan örnekleri ile birlikte anlattı. Alzheimer hastalığınin tanımını yaparak evrelerine dikkat çekti. Alzheimer hastalığının ilerlemesini etkileyen faktörlere değindi. Demansın tanımını yaparak, çeşitlerinden, belirtilerinden, tedavi yöntemlerinden, korunma yollarından bahsetti. Hastalık durumlarında hangi doktorlara gidilmesi gerektiğini söyledi. Normal yaşlanma ile demans arasındaki farkı dile getirdi. Hastalık ile ilgili tıbbın yeterli olup olmadığını açıkladı. Hastalığa yakalanmamak için yapılması ve yapılmaması gerekenlere değinerek dengeli beslenmeye, düzenli egzersize ve sosyalleşmeye dikkat çekti. Katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. Sunumu düzenleyenlere ve katılımcılara teşekkür etti.
İşaret Dili Eğitmeni/Tercümanı Bedia Dinçkuyucu’nun işaret dili ile tercüme ettiği sunum, Mersin Alzheimer Derneği Tarsus Grubu’nun Tarsuslu Hayırsever Ülker Aydın’a hediye takdimi ve toplu hatıra fotoğrafının çekiminin ardından son buldu.
Emine GÜLNAME